Menneskene

Foto: Ingvil Valberg
Foto: Ingvil Valberg

Ragnhild Lie

Raghild bor og jobber på gården, hun er eier og leder av Lofoten Wool. Ragnhild har strikket, pjonet, heklet, flettet, sydd og vevd fra barneskolealder.

I 1997 tok hun hovedfag ved Kunsthøyskolen i Bergen med tekstil spesialisering.  Hun har arbeidet ved Sjølingstad Uldvarefabrik, studert billedvev ved Statens Lærerhøyskole i Forming, hatt lærerstilling ved barnekunstskolen i Lofoten og undervist fra barnehage- til universitetsnivå.  Hun har lang og bred fartstid innenfor billedkunst og teater og er lektor i kunst og håndverk.

Ragnhild elsker sauene sine, tråkke rundt og sette opp gjerder, følge opp lamminga, ha et personlig forhold til dyra, treffe dem på utmarksbeite om sommeren.. Rett og slett leve i pakt med dem.

Leander Berg Fredriksen

Leander er fast avløser på gården. Han er agronom og har utstrakt kunnskap om sau. Han var den som innførte spælsauene til Lofoten i sin tid og holder fremdeles på med denne rasen på yttersida av Flakstadøya. Vi selges skinn fra hans dyr i gårdsbutikken vår.

Leander er med når dyra våre skal klippes, får parasittkur og stell av klauvene, han er med på så sette opp gjerder,  hjelper til med tilsyn på sommerbeite og foring på vinteren.

Solveig Elton Jacobsen

Solveig er utdannet klesdesigner og har bred erfaring fra motebransjen. Hun har blant annet hatt eget klesmerke, farget stoffer og designet broderier for Alexander McQueen i London og reist verden rundt med produksjon og inspirasjon for Bikbok.  Nå har hun landet og flyttet til verdens vakreste øyrike der hun får jobbe med det hun elsker mest; en fin blanding av tall, design, konseptutvikling, kontakt med dyr og mennesker og nærhet til håndverket. 

Foto: Dan Mariner
Foto: Dan Mariner

Strikkedamene

Lofoten Wool har knyttet til seg en bukett av ulike strikkere rundt om i øyriket.

Noen liker å strikke votter og raggsokker, noen liker å strikke med tynn lammeull og noen foretrekker det grovere villsaugarnet. Tilsammen skaper alle disse flittige og driftige hendene en rekke varer vi selger som ferdige arbeider, men ikke minst er de med på å teststrikke våre ideer og får prøvd ut strikkemønstrene våre. Flere av strikkerne kommer også med forslag og egne design som vi tilpasser. 

Vi er stadig i prosess og finner på nye ideer.

Vil du strikke for oss, - ta kontakt!

Sauene

Dyra er smarte. Lederen i flokken er innenriksminister Sigrid, hun er eldst og sørger for at alle oppfører seg som sauer. Forsvarsminister er Rulle (hun rullet ned skråningen da hun ble født), hun følger nøye med på ting som skjer utenfor flokken og ligger gjerne i høyden og speider. 30 damer holder sammen om vinteren. I november kommer en vær inn i flokken. Han kjøper vi fra en annen gård. De begynner å parre seg i desember. Væren lukter og holder orden på hvem som er befruktet, hvem som snart er brunstig og sørger for at alle blir bedekket.

Gammelnorsk sau er vår eldste type sau i Norge. Denne såkalte vikingesauen er sauen vikingene tok med seg, og er å slekt med sauene i vesterled; Island, Færøyene, Shetland. Den er hardfør, lett på foten, lammer uten mye problemer, god mødre, passer seg for farer og trives ute hele året.

Når sauene beiter bindes karbon i jorda, så de gir positive bidra i co2 regnskapet.