Historien
Da tekstil kunsthåndverker Ragnhild Lie fant ut at det meste av ulla herfra ble sendt ut av landet samtidig som folk satt hjemme og strikket med garn produsert i utlandet, bestemte hun seg for å ta grep. Det var på høy tid å ta tilbake ulla og kulturarven i håndverket rundt den.
Lie har bred utdannelse og erfaring med å arbeide med ull og ønsket å bygge et publikumsrettet verksted rundt sauen, ulla og håndverket på det nedlagte småbruket sitt. I 2013 kom de først 6 villsauene på gården.
Lofoten Wool ble etablert i 2014, siden da har bærekraft ligget som en selvfølge i bunnen av alt vi gjør. Vi jobber med dette gjennom fokus på en lokal produksjonslinje, og produksjon av høykvalitetsprodukter som har vunnet anerkjennelse også utenfor landets grenser. Alt vi gjør er forankret i en kompromissløs tankegang i forhold til kvalitet som skal holde seg over tid, både design og produktmessig.
Håndverket
Uten sauen og ulla hadde folk aldri kunnet bosette seg i nord. Mennesket har lært seg utallige teknikker i å føye sammen fiber og tråder til tekstiler, og i dag har strikking med rette blitt populært. Med noen pinner og en tråd kan man flytte seg rundt og skape nyttige varme vakre plagg. Lofoten Wool designer strikkemønster som ofte passer begge kjønn, har et tidløst uttrykk og som kan strikkes uten avansert montering.
I veven får trådene andre bruksområdet, og vi har i tillegg til kroppsnære tekstiler som pledd, sjal skjer og luer også kraftigere kvaliteter til møbler og interiør.
I Lofoten Wool har vi tro på en kort produksjonslinje med lokal forankring som tar hensyn til og fører videre gamle håndverkstradisjoner. Vi klipper våre egne sauer og tar vare på kulturlandskapet gjennom tradisjonelle beitemetoder. Vi har en flokk med gammelnorsk sau fordi vi ønsker å ivareta denne rasen av dyr som har vært en naturlig del av norsk fauna i lang tid. Dyrene våre har ull som er ekstra robust og slitesterk. Vi har et ønske om, og tro på å bruke så mye av sauen som mulig. Derfor lager vi såpe av fettet, av kjøttet leverpostei, lammerull, pinnekjøtt og av ulla skinn og garn. Det gode samarbeidet med vårt lokale slakteri, Horns slakteri, bidrar til dette.
Vi plantefarger garnet på eget verksted med nøye utvalgte fargeemner: farger som har tradisjon tilbake til vikingtiden. I august plukker vi og våre venner reinfann som vi koker til gule farger. De røde fargene får vi fra koking i krapprot og kochenille, mens alle blånyansene får vi frem ved å dyppe garnet i indigobad. Hvert fargeparti får sin egen nyanse fra variasjoner i naturen og arbeidet vårt i fargeprosessen. Disse fargene har bra lysekthet og når vi farger på både hvitt og grått garn får vi mange muligheter for fargekombinasjoner.
Garnet blir spunnet på Hillesvåg Ullvarefabrikk i Nordhordaland. Vi har i det siste året også fått hjelp av Spinnerigården i Grimstad til å lage garn av ulla vi samler inn fra Norsk Kvit Sau i Lofoten. Våre garn er årgangsgarn; det vil si athvert årlige parti merkes med året ulla ble klippet.
Våre plagg og produkter er designet av oss og våre kollegaer. Alt strikkes for hånd av lokale hender, - vi har mange strikkedamer rundt om i øyriket. Med de vevde produktene jobber vi på verkstedet med klipping, frynsing og etterbehandling. Alt arbeide er gjort med kjærlighet til håndverket.
Midt i Lofoten holder Fatland Ull til, her sorteres ulla vår etter farge og kvalitet, før den blir sendt med hurtigruta ned til Hillesvåg Ullvarefabrikk for å vaskes og spinnes til lekkert garn. Røstkolleksjonen består av ulike sauefarget og plantefarget garn fra Norsk kvit sau på Røst og Vestvågøy og Flaksatdøy. Vi har også mer robust garn fra egne villsauer og spælsauer på Flakstad og Vestvågøy. Noe av garnet tar turen innom KriviVev på Tingvoll, her veves stoffer ette vår egen design. Dette deler vi opp og etterbehandler på verkstedet og lager pledd, sjal, skjerf, og bruker til møbelstoff, interiør og bekledning.
Menneskene
Ragnhild Lie
Raghild bor og jobber på gården, hun er eier og leder av Lofoten Wool. Ragnhild har strikket, pjonet, heklet, flettet, sydd og vevd fra barneskolealder.
I 1997 tok hun hovedfag ved Kunsthøyskolen i Bergen med tekstil spesialisering. Hun har arbeidet ved Sjølingstad Uldvarefabrik, studert billedvev ved Statens Lærerhøyskole i Forming, hatt lærerstilling ved barnekunstskolen i Lofoten og undervist fra barnehage- til universitetsnivå. Hun har lang og bred fartstid innenfor billedkunst og teater og er lektor i kunst og håndverk.
Ragnhild elsker sauene sine, tråkke rundt og sette opp gjerder, følge opp lamminga, ha et personlig forhold til dyra, treffe dem på utmarksbeite om sommeren.. Rett og slett leve i pakt med dem.
Leander Berg Fredriksen
Leander er fast avløser på gården. Han er agronom og har utstrakt kunnskap om sau. Han var den som innførte spælsauene til Lofoten i sin tid og holder fremdeles på med denne rasen på yttersida av Flakstadøya. Vi selges skinn fra hans dyr i gårdsbutikken vår.
Leander er med når dyra våre skal klippes, får parasittkur og stell av klauvene, han er med på så sette opp gjerder, hjelper til med tilsyn på sommerbeite og foring på vinteren.
Solveig Elton Jacobsen
Solveig er utdannet klesdesigner og har bred erfaring fra motebransjen. Hun har blant annet hatt eget klesmerke, farget stoffer og designet broderier for Alexander McQueen i London og reist verden rundt med produksjon og inspirasjon for Bikbok. Nå har hun landet og flyttet til verdens vakreste øyrike der hun får jobbe med det hun elsker mest; en fin blanding av tall, design, konseptutvikling, kontakt med dyr og mennesker og nærhet til håndverket.
Strikkedamene
Lofoten Wool har knyttet til seg en bukett av ulike strikkere rundt om i øyriket.
Noen liker å strikke votter og raggsokker, noen liker å strikke med tynn lammeull og noen foretrekker det grovere villsaugarnet. Tilsammen skaper alle disse flittige og driftige hendene en rekke varer vi selger som ferdige arbeider, men ikke minst er de med på å teststrikke våre ideer og får prøvd ut strikkemønstrene våre. Flere av strikkerne kommer også med forslag og egne design som vi tilpasser.
Vi er stadig i prosess og finner på nye ideer.
Vil du strikke for oss, - ta kontakt!
Sauene
Dyra er smarte. Lederen i flokken er innenriksminister Sigrid, hun er eldst og sørger for at alle oppfører seg som sauer. Forsvarsminister er Rulle (hun rullet ned skråningen da hun ble født), hun følger nøye med på ting som skjer utenfor flokken og ligger gjerne i høyden og speider. 30 damer holder sammen om vinteren. I november kommer en vær inn i flokken. Han kjøper vi fra en annen gård. De begynner å parre seg i desember. Væren lukter og holder orden på hvem som er befruktet, hvem som snart er brunstig og sørger for at alle blir bedekket.
Gammelnorsk sau er vår eldste type sau i Norge. Denne såkalte vikingesauen er sauen vikingene tok med seg, og er å slekt med sauene i vesterled; Island, Færøyene, Shetland. Den er hardfør, lett på foten, lammer uten mye problemer, god mødre, passer seg for farer og trives ute hele året.
Når sauene beiter bindes karbon i jorda, så de gir positive bidra i co2 regnskapet.
Lofoten Wool / Høystålet studio, gård og butikk
ÅPNINGSTIDER 2025
Januar - Mai
Mandag - fredag: 10 - 16
Lørdag: 11 - 16
Søndag: stengt
Vi har åpent hele året, og åpningstidene blir lagt ut ofte litt før den måneden begynner.
Vi er også ofte tilstede utenom åpningstid, ta kontakt på telefon eller mail.
Steineveien 294
8340 Stamsund
+47 90 76 50 80
post@lofoten-wool.no
Velkommen til Lofotens verkstedsutsalg for ull og håndverk, på Steineveien mellom Stamsund og Leknes på Vestvågøya. Her har vi gårdsbutikk med saueskinn fra sauene, såper, sølvknapper og litt lokale småvarer.
Butikken rommer et bredt utvalg av håndstrikkede og vevde ullvarer, garn og strikkemønstre. I tillegg til varer man finner på vår nettbutikk selger vi unike håndstrikkede gensere, luer, sokker, skjerf laget av lokale strikkere og garn av eksperimentelle fargepartier.
På gården er den gamle låven bygd om og heter nå Høystålet, her bor en flokk med gammelnorsk sau. De går ut og inn som de selv vil og har rom rett under butikken og verkstedet. I Høystålet selges fantastiske garn av lokal ull og kjøtt og skinn fra villsauene. I tillegg til garn har vi strikkepakker og ferdig strikkede produkter som gensere, luer, skjerf og votter. Vi selger og våre vevde produkter som sjal, skjerf og pledd.
Vi tar imot grupper, små og store for foredrag og historieformidling. Her blir dere møtt av Ragnhild som vil introdusere dere til ullproduksjon og historien bak. Vi kan skreddersy besøk etter ønske, ta kontakt for en prat.