Håndverket

Uten ulla hadde folk aldri kunnet bosette seg i nord. Mennesket har lært seg utallige teknikker i å føye sammen fiber og tråder til tekstiler, og i dag har strikking med rette blitt populært. Med noen pinner og en tråd kan man flytte seg rundt og skape nyttige varme vakre plagg. Lofoten Wool designer strikkemønster som ofte passer begge kjønn, har et tidløst uttrykk og som kan strikkes uten avansert montering.

I veven får trådene andre bruksområdet, og vi har i tillegg til kroppsnære tekstiler som pledd, sjal skjer og luer også kraftigere kvaliteter til møbler og interiør.

I Lofoten Wool har vi tro på en kort produksjonslinje med lokal forankring som tar hensyn til og fører videre gamle håndverkstradisjoner. Vi klipper våre egne sauer og tar vare på kulturlandskapet gjennom tradisjonelle beitemetoder. Vi har en flokk med gammelnorsk sau fordi vi ønsker å ivareta denne rasen av dyr som har vært en naturlig del av norsk fauna i lang tid. Dyrene våre har ull som er ekstra robust og slitesterk. Vi har et ønske om, og tro på å bruke så mye av sauen som mulig. Derfor lager vi såpe av fettet, av kjøttet leverpostei, rull, pinnekjøtt og av ulla skinn og garn. Det gode samarbeidet med vårt lokale slakteri, Horns slakteri, bidrar til dette.

Vi plantefarger garnet på eget verksted med kvalitetssikrede farger som har tradisjon tilbake til vikingtiden. I august plukker vi og våre venner reinfann som vi koker til gule farger. De røde fargene får vi fra koking i krapprot, mens alle blånyansene får vi frem ved å dyppe garnet i indigobad. Hvert fargeparti får sin egen nyanse fra variasjoner i naturen og arbeidet vårt i fargeprosessen. Disse fargene har bra lysekthet og når vi farger på både hvitt og grått garn får vi mange muligheter for fargekombinasjoner.

Foto: Dan Mariner
Foto: Dan Mariner

Våre plagg og produkter er designet av oss og våre kollegaer. Alt strikkes for hånd av lokale hender, - vi har mange strikkedamer rundt om i øyriket. Med de vevde produktene jobber vi på verkstedet med klipping, frynsing og etterbehandling. Alt arbeide er gjort med kjærlighet til håndverket.

Midt i Lofoten holder Fatland Ull til, her sorteres ulla vår etter farge og kvalitet, før den blir sendt med hurtigruta ned til Hillesvåg Ullvarefabrikk for å vaskes og spinnes til lekkert garn. Røstkolleksjonen består av ulike sauefarget og plantefarget garn fra Norsk kvit sau på Røst. Vi har og mer robust garn fra egne villsauer og spælsauer på Flakstad og Vestvågøy. Noe av garnet tar turen innom KriviVev på Tingvoll, her veves stoffer som etterbehandler på verkstedet og bruker til møbelstoff, interiør og bekledning.